Scris de Elena Diaconeasa, Dambovita
|
Reteta: Placinte traditionale
Ingredientele retetei culinare:
PRIMUL ALUAT:
=> 200 g untura topita;
=> 2 pachete margarina;
=> 450 g faina;
AL II-lea ALUAT:
=> 200 ml ulei;
=> 600 ml apa;
=> 100 ml smantana;
=> 1 lingura de sare;
=> faina cat cuprinde.
PENTRU UNS:
=> 4 oua;
=> 100 ml smantana;
UMPLUTURA DE DOVLEAC:
=> 1,5 kg dovleac;
=> zahar dupa gust;
=> 1 lingurita rasa scortisoara;
=> 1 plic zahar vanilat;
UMPLUTURA DE MERE:
=> 2 kg mere;
=> 7 linguri de zahar;
=> 1/2 lingurita scortisoara.
UMPLUTURA DE BRANZA SI SMANTANA:
=> 10 oua;
=> 1,5 kg branza de vaca proaspata;
=> 100 ml smantana;
=> 2-3 cani zahar ( dupa gust );
=> 1 plic zahar vanilat;
=> 1 praf de sare.
|
|
|
Prepararea retetei culinare:
- PRIMUL ALUAT: Topesti untura, o iei de pe foc si adaugi margarina, iar cand s-a topit pui faina si amesteci bine.
- AL II - lea ALUAT: Amesteci uleiul, apa si smantana, apoi adaugi faina cat cuprinde ca sa iasa un aluat potrivit de tare. Il intinzi cat toata masa.
- Ungi foaia cu primul aluat, o impachetezi si o pui in frigider pentru 10 minute. Din acest aluat eu fac trei tavi de placinta cu umpluturi diferite: una cu dovleac, una cu mere si una cu branza si smantana.
- UMPLUTURA DE DOVLEAC: Cureti dovleacul, il dai pe razatoare si il amesteci cu zaharul, zaharul vanilat si scrotisoara. Din 1/3 de aluat intinzi 2 foi potrivite pentru tava de placinta.
- Asezi in tava o foaie, intinzi uniform umplutura de dovleac si pui deasupra a doua foaie.
- UMPLUTURA DE MERE: Cureti merele, le dai pe razatoare si le calesti cu zaharul si scortisoara pana scade toata zeama, apoi le lasi la racit. Procedezi pe urma ca la placinta cu dovleac.
- UMPLUTURA DE BRANZA SI SMANTANA: Bati albusurile spuma si adaugi 1/2 din cantitatea de zahar. Freci galbenusurile cu sarea si restul de zahar pana se albesc. Framanti branza cu smantana si amesteci cu albusurile si galbenusurile. Adaugi zaharul vanilat.
- Din aluatul ramas ( aprox. 1/3 ), faci 3 foi pentru tava rotunda.
- Ungi tava cu margarina, asezi o foaie, adaugi 1/2 din umplutura, apoi a doua foaie, restul de umplutura si ultima foaie.
- UNS: Bati bine ouale cu smantana si ungi toate placintele.
- Coci placintele la foc potrivit in cuptorul bine incins. Le pudrezi calde cu zahar pudra amestecat cu zaharul vanilat, dar le tai numai dupa ce s-au racit.
|
|
Notite:
Pofta buna!
|
|
Ultima actualizare în Marţi, 25 Ianuarie 2011 13:55 |