« Culinare »

Prune

Retete

Retete pentru sarbatori

Adauga site favoritSeteaza ca Pagina de StartPrinteaza paginaImpartaseste PaginaSalveaza pagina ca si PDFTrimite prin E-Mail aceasta pagina

Acest site ( impreuna cu aproape 90 % dintre site-urile de pe internet ) foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Pentru mai multe informatii click AICI.


Retete sarbatori - Cozonaci moldovenesti Imprimare Email
Scris de Monica Posa, Iasi   

Reteta: Cozonaci moldovenesti

Ingredientele retetei culinare:

ALUATUL:

=> 5 kg faina;

=> 250 - 350 g drojdie proaspata;

=> 50-70 g la 1 kg faina;

=> 30 galbenusuri;

=> 1 kg zahar;

=> 2,5 l lapte;

=> 2 pachete margarina Unirea;

=> 500 ml ulei;

=> 100 g stafide;

=> 1 fiola sau o sticluta esenta de rom;

=> coaja de lamaie si de portocala rasa;

=> 5 lingurite rase de sare.

UMPLUTURA:

=> 1 kg miez de nuca;

=> 10 albusuri;

=> 50 g cacao;

=> 500 g zahar;

=> 1/3 pachet margarina;

=> 2 oua;

=> 4-5 linguri lapte;

=> 2-3 linguri faina;

=> facultativ - 200 g stafide inmuiate in rom
sau bucatele de rahat colorat.

PT. UNS COLACII:

=> 2 oua;

=> 50 g susan sau mac.

Prepararea retetei culinare:

  • Cerni faina intr-un vas suficient de mare. Pregatesti maiaua din 250 - 350 g drojdie inmuiata cu apa calduta si cateva linguri de faina si lasi la crescut.
  • Separat oparesti cu lapte fiert 10 linguri de faina, amesteci foarte bine si lasi sa se racoreasca. cand maiaua a crescut incat si-a dublat volumul o amesteci cu faina oparita si o lasi din nou la dospit. Separi ouale si freci galbenusurile cu sarea. Pui laptele la incalzit si il amesteci cu zaharul, coaja de lamaie si de portocala si esenta de rom pana se topeste zaharul. Peste faina din lighean pui pe rand galbenusurile, drojdia si laptele treptat, amestecand pana se incorporeaza toata faina. Framanti foarte bine aluatul, adaugand putin cate putin uleiul si margarina topita, iar la urma stafidele. Este gata cand se desprinde de pe maini si face basici. Lasi aluatul la crescut 50 - 60 de minute. Intre timp pregatesti umplutura: crema de cacao si crema de nuca.
  • UMPLUTURA CU CREMA DE CACAO: Amesteci cacaua cu faina, margarina, 200 g de zahar, ouale si laptele pana rezulta o crema ca o smantana groasa.
  • UMPLUTURA CU CREMA DE NUCA: Macini nuca si o amesteci cu 10 albusuri batute spuma cu 300 g zahar sau mai mult, dupa gust.
  • Dupa ce a crescut aluatul, il imparti in 10 bucati ( 10 cozonaci ). Scoti pe planseta o bucata de aluat, o imparti in doua si intinzi doua foi. Pe o foaie pui crema de nuca, iar pe cealalta crema de cacao. Deasupra poti presara stafide sau bucatele de rahat colorat. Rulezi fiecare foaie si impletesti cele doua rulouri intr-un singur cozonac, pe care il asezi in tava. Procedezi la fel cu celelalte bucati de aluat. Lasi cozonacii sa creasca in tava 1 ora, apoi ii ungi cu ou batut, il presari cu susan sau mac si ii pui la cuptor, la foc potrivit, 50-60 de minute. Ai grija sa incalzesti bine cuptorul inainte de a introduce cozonacii!
Notite:

Pofta buna!

Retete aperitive

Retete bauturi

Retete ciorba

Retete muraturi

Retete prajituri

Retete friptura

Retete garnituri

Retete carne

Retete peste

Retete paste

Panificatie-patiserie

Retete salate

Retete sosuri

Retete naturiste

Retete romanesti

Retete post

Retete copii

Retete legume

Retete pui

Retete pizza

Ultima actualizare în Sâmbătă, 29 Ianuarie 2011 19:13
 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează


Pastrare gutuie

             Se culeg toamna tarziu ( octombrie ). Dupa ce se culeg trebuie pastrate cel putin 2-3 saptamani pe polite sau ...

Sfaturi | Bucatarul | Joi, 11 Iunie 2009

CITESTE

Pastrare conopida, praz

              Conopida - se inveleste in frunzele ei verzi si se leaga bine. Se poate inveli si in ziare si ...

Sfaturi | Bucatarul | Joi, 11 Iunie 2009

CITESTE

Eliminare miros butoi

            Elimina mirosul neplacut al butoiului astfel:            Muraturile de iarna se fac si in butoiase de stejar a caror marime depinde ...

Sfaturi | Bucatarul | Joi, 11 Iunie 2009

CITESTE

Sfaturi conserve

              Sucul de rosii - pentru a tine iarna, nu e obligatoriu sa-i puneti conservanti! Este suficient ca din momentul ...

Sfaturi | Bucatarul | Joi, 11 Iunie 2009

CITESTE

Mai multe articole in sectiunea: Sfaturi

Autentificare