« Culinare »

Prune

Retete

Retete pentru sarbatori

Adauga site favoritSeteaza ca Pagina de StartPrinteaza paginaImpartaseste PaginaSalveaza pagina ca si PDFTrimite prin E-Mail aceasta pagina

Acest site ( impreuna cu aproape 90 % dintre site-urile de pe internet ) foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Pentru mai multe informatii click AICI.


Retete sarbatori - Cozonaci bucovineni Imprimare Email
Scris de Corina Liliana Sirghia, Iasi   

Reteta: Cozonaci bucovineni

Ingredientele retetei culinare:

=> 1 kg faina;

=> 8 oua;

=> 200 g zahar;

=> 500 ml lapte;

=> 100 g unt;

=> 50 ml rom;

=> 1 plic zahar vanilat;

 

=> 1 lamaie;

=> 1 portocala;

=> 60 g drojdie;

=> 100 g stafide;

=> 1 lingurita sare;

=> 50 g unt, 50 g zahar ( pt. uns tavile )

 

 

Prepararea retetei culinare:

  • Pregatesti maiaua dizolvand drojdia in jumatate din cantitatea de lapte cald, la care adaugi faina cat incorporeaza, pana se face ca o smantana groasa. O amesteci bine, o presari cu faina si o lasi sa creasca intr-un loc caldut. Laptele ramas, zaharul, 4 oua intregi si 4 galbenusuri, coaja rasa de almaie si de portocala, sarea, romul si zaharul vanilat le amesteci bine intr-un vas si le incalzesti putin la foc. Dupa ce a crescut, torni maiaua in aceasta compozitie.
  • Incepi framantatul, adaugand faina putin cate putin si cele 4 albusuri ramase batute spuma. Framanti si bati bine aluatul pana apar basicute, apoi adaugi untul incalzit putin, continuand sa framanti, si pe urma stafidele. Acoperi vasul cu un prosop incalzit si lasi aluatul sa creasca.
  • Intre timp, ungi formele cu unt si le presari cu zahar, apoi pregatesti umplutura preferata si umpli cozonacii astfel:
  1. Umplutura cu crema de nuca si cacao: Oparesti nuca macinata ( o farfurie adanca plina ) cu 1 cana de lapte fierbinte si adaugi zahar dupa gust, 2-3 linguri cacao, esenta de rom, stafide si bucatele de rahat. Ungi foaia de aluat cu crema de nuca, o rulezi si o pui in tava.
  2. Umplutura cu nuca si zahar: Pregatesti o farfurie adanca cu nuca macinata amestecata cu zahar si arome. Pe foaia de aluat pui din loc in loc bucatele mici de unt si apoi stratul de nuca si zahar. O rulezi si o pui in tava.
  3. Umplutura cu mac: Oparesti 500 g mac dat prin masina cu 1 cana de lapte clocotit in care pui zahar dupa gust, amesteci bine si lasi la racit, apoi adaugi esenta de rom si bucatele de rahat. Daca este nevoie, subtiezi compozitia cu putin lapte sau o ingrosi cu un pumn de nuca macinata. Ungi foaia de aluat cu crema de mac, o rulezi si pui cozonacul in tava.
  4. Umplutura cu rahat: Tai rahatul cubulete si le pui in coca de pe planseta. Modelezi  aluatul sub forma de sul si il asezi in tava. Lasi cozonacii sa creasca in forme timp de 30 de minute, apoi ii ungi cu ou batut si ii presari cu zahar cubic sfaramat. Introduci formele inc uptorul incalzit si lasi cozonacii la copt timp de 40-45 de minute. Daca se rumenesc prea repede, ii acoperi cu o coala alba de hartie, ca sa nu se arda, dar ii lasi mai departe in cuptor sa se coaca bine. Cand sunt gata, ii scoti din cuptor si ii mai lasi 10 minute in forme sa se racoreasca, apoi ii asezi unul langa altul si ii acoperi cu un servet curat.
Notite:

Pofta buna!

Retete aperitive

Retete bauturi

Retete ciorba

Retete muraturi

Retete prajituri

Retete friptura

Retete garnituri

Retete carne

Retete peste

Retete paste

Panificatie-patiserie

Retete salate

Retete sosuri

Retete naturiste

Retete romanesti

Retete post

Retete copii

Retete legume

Retete pui

Retete pizza

Ultima actualizare în Sâmbătă, 29 Ianuarie 2011 19:13
 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează


Pastrare gutuie

             Se culeg toamna tarziu ( octombrie ). Dupa ce se culeg trebuie pastrate cel putin 2-3 saptamani pe polite sau ...

Sfaturi | Bucatarul | Joi, 11 Iunie 2009

CITESTE

Pastrare conopida, praz

              Conopida - se inveleste in frunzele ei verzi si se leaga bine. Se poate inveli si in ziare si ...

Sfaturi | Bucatarul | Joi, 11 Iunie 2009

CITESTE

Eliminare miros butoi

            Elimina mirosul neplacut al butoiului astfel:            Muraturile de iarna se fac si in butoiase de stejar a caror marime depinde ...

Sfaturi | Bucatarul | Joi, 11 Iunie 2009

CITESTE

Sfaturi conserve

              Sucul de rosii - pentru a tine iarna, nu e obligatoriu sa-i puneti conservanti! Este suficient ca din momentul ...

Sfaturi | Bucatarul | Joi, 11 Iunie 2009

CITESTE

Mai multe articole in sectiunea: Sfaturi

Autentificare