« Culinare »

Prune

Retete

Retete pentru sarbatori

Adauga site favoritSeteaza ca Pagina de StartPrinteaza paginaImpartaseste PaginaSalveaza pagina ca si PDFTrimite prin E-Mail aceasta pagina

Acest site ( impreuna cu aproape 90 % dintre site-urile de pe internet ) foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Pentru mai multe informatii click AICI.


Retete sarbatori - Coronita de Craciun Imprimare Email
Scris de Eugenia Ionescu, Bucuresti   

Reteta: Coronita de Craciun

Ingredientele retetei culinare:

ALUATUL:

=> 500 g faina;

=> 125 g unt;

=> 3 galbenusuri;

=> 25 g drojdie;

=> 250 ml lapte ( 1 ceasca mare );

=> 125 g zahar;

=> 2 plicuri zahar vanilat;

=> coaja rasa de lamaie si de portocala;

=> 1/2 lingurita sare;

UMPLUTURA:

=> 500 g nuca;

=> 500 g zahar;

=> 250 g stafide;

=> 100 ml lapte;

=> 1 lingurita nucsoara rasa;

=> coaja de portocala rasa;

=> esenta de vanilie si de rom dupa gust.

 

 

 

Prepararea retetei culinare:

  •       ALUATUL: Inmoi drojdia in putin lapte cald, adaugi 1 lingurita de zahar si 1 lingura de faina si bati bine, apoi lasi compozitia sa creasca. Intre timp freci galbenusurile cu sarea si zaharul pana se albesc. Cerni faina intr-un lighenas si faci o adancitura in care torni maiaua ( compozitia cu drojdie ) crescuta. Adaugi coaja de lamaie si de portocala, zaharul vanilat si laptele cald treptat, amestecand sa cuprinda toata faina. Framanti bine, adaugand cate putin unt topit, apoi lasi aluatul la crescut.
  •       UMPLUTURA: Pui intr-o cratita laptele, zaharul, nuca macinata si stafidele. Asezi vasul la foc slab, amestecand continuu compozitia. cand aceasta se ingroasa, capatand consistenta unei paste, iei cratita de pe foc si adaugi mirodeniile. Amesteci bine si lasi sa se raceasca.
  •      Dupa ce aluatul a crescut suficient, il pui pe o planseta presarata cu faina si intinzi o foaie groasa dreptunghiulara, pe care asezi umplutura. O rasucesti sub forma de rulou, pe care il asezi in forma de copt rotunda, unsa bine cu ulei. In cuptorul incalzit dinainte pui cozonacul la copt timp de 45 de minute, la foc potrivit. Cand este gata, scoti cozonacul din cuptor si il lasi sa se raceasca in forma. Abia dupa ce s-a racit bine scoti coronita din forma, cu atentie, ca sa nu se rupa, o pui pe un platou, o presari cu zahar pudra si o asezi pe masa de Craciun a familiei tale.
 
Notite:

Pofta buna!

Retete aperitive

Retete bauturi

Retete ciorba

Retete muraturi

Retete prajituri

Retete friptura

Retete garnituri

Retete carne

Retete peste

Retete paste

Panificatie-patiserie

Retete salate

Retete sosuri

Retete naturiste

Retete romanesti

Retete post

Retete copii

Retete legume

Retete pui

Retete pizza

 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează


Pastrare gutuie

             Se culeg toamna tarziu ( octombrie ). Dupa ce se culeg trebuie pastrate cel putin 2-3 saptamani pe polite sau ...

Sfaturi | Bucatarul | Joi, 11 Iunie 2009

CITESTE

Pastrare conopida, praz

              Conopida - se inveleste in frunzele ei verzi si se leaga bine. Se poate inveli si in ziare si ...

Sfaturi | Bucatarul | Joi, 11 Iunie 2009

CITESTE

Eliminare miros butoi

            Elimina mirosul neplacut al butoiului astfel:            Muraturile de iarna se fac si in butoiase de stejar a caror marime depinde ...

Sfaturi | Bucatarul | Joi, 11 Iunie 2009

CITESTE

Sfaturi conserve

              Sucul de rosii - pentru a tine iarna, nu e obligatoriu sa-i puneti conservanti! Este suficient ca din momentul ...

Sfaturi | Bucatarul | Joi, 11 Iunie 2009

CITESTE

Mai multe articole in sectiunea: Sfaturi

Autentificare