« Culinare »

Prune

Retete Retete culinare Retete cozonac Retete cozonaci - Cozonac simplu

Retete pentru sarbatori

Adauga site favoritSeteaza ca Pagina de StartPrinteaza paginaImpartaseste PaginaSalveaza pagina ca si PDFTrimite prin E-Mail aceasta pagina

Acest site ( impreuna cu aproape 90 % dintre site-urile de pe internet ) foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Pentru mai multe informatii click AICI.


Retete cozonaci - Cozonac simplu Imprimare Email
Scris de Andreea Hess   

Reteta: Cozonac simplu

Ingredientele retetei culinare:

=> 1 kg faina

=> 8 oua

=> 600 ml lapte

=> 50 ml ulei

=> 60 g drojdie

=> 200 g unt

=> 200 g zahar

=> 20 ml rom

=> coaja rasa de la o lamaie

=> o lingurita rasa de sare

=> un plic zahar vanilat

=> 50-100 g stafide (optional)

Prepararea retetei culinare:

  • Intr-un castron se pun 100 g faina, care se oparesc cu 200 ml lapte clocotit. Se amesteca bine sa nu aiba cocoloase, se rasfira si se lasa la racit. Alaturi, in acelasi castron, se freaca drojdia cu o lingurita zahar pana se lichefiaza, apoi se adauga la aluatul oparit si racit. Maiaua astfel obtinuta se lasa la crescut 20 minute. Se freaca galbenusurile cu sarea (isi vor inviora culoarea). Albusurile nu se pun in cozonac, deoarece il intaresc! In castronul cu galbenusurile se adauga zaharul, coaja rasa de lamaie, zaharul vanilat, romul, uleiul si 100 g unt topit (dar caldut) si se amesteca bine.
  • Cand maiaua a crescut, peste ea se adauga compozitia cu galbenusurile, apoi restul de lapte caldut si se amesteca bine. Dupa aceea, adaugam restul de faina (900 g), amestecam bine, apoi framantam cu mana sau cu mixerul (cu spiralele) pana cand aluatul se desprinde de pe mana si de vas (circa 20 minute). Din acest moment aluatul nu se mai framanta. Se pune restul de unt topit 100 g, doar caldut. Aluatul se intoarce de la margine spre mijloc si se bate cu dosul mainii, pana se incorporeaza tot untul. Astfel, se vor forma straturi prin impaturire.
  • Se lasa acoperit cu un servet la crescut 20 minute. Se pregatesc 2-3 forme lungi sau rotunde care se ung bine cu margarina solida. Se ia o treime (sau jumatate) din aluat. Se pune pe o foaie de nailon unsa cu ulei. Se imparte bucata in 2 parti egale si se fac 2 suluri lungi, de 2 ori lungimea formei. Sulurile se asaza in cruce, chiar la mijloc, unul peste altul, apoi capetele sulului de dedesubt, se incruciseaza, peste ele, capetele sulului de deasupra si se incruciseaza tot asa pana se termina. Apoi cozonacul se asaza in forma pregatita. Aluatul trebuie sa ocupe jumatate din forma.
  • Se procedeaza la fel cu restul de aluat. Se lasa cozonacii la cald sa creasca, pana cand se vor umple formele, se ung apoi cu pensula inmuiata in ou batut. Pentru o manevrare mai usoara, se pot aseza 2 tavi lungi intr-o tava de prajitura si astfel se introduc in cuptorul incalzit dinainte la foc mijlociu. Cozonacii se coc 50-60 minute. Apoi se scot din cuptor, se trece cu cutitul pe marginea formei, daca s-au folosit forme lungi si inguste si se inclina lateral, daca s-au folosit forme asa sa se raceasca pe bazele lor, acoperite bine, cu servete groase, pana la racirea completa. Altfel, devin cleiosi. Important! Folosind forme speciale pentru chec puteti obtine 4 cozonaci.
  • Daca doriti, puteti inlocui 4 galbenusuri cu 50 ml lapte. Deci, veti pune doar 4 galbenusuri la 1 kg faina si in loc de 600 ml lapte, 650 ml lapte. Cine doreste si stafide in cozonac le va adauga in momentul cand incepe impaturirea aluatului cu untul topit!
Notite:

Pofta buna!

Retete aperitive

Retete bauturi

Retete ciorba

Retete muraturi

Retete prajituri

Retete friptura

Retete garnituri

Retete carne

Retete peste

Retete paste

Panificatie-patiserie

Retete salate

Retete sosuri

Retete naturiste

Retete romanesti

Retete post

Retete copii

Retete legume

Retete pui

Retete pizza

Ultima actualizare în Joi, 06 Ianuarie 2011 01:09
 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează


Pastrare gutuie

             Se culeg toamna tarziu ( octombrie ). Dupa ce se culeg trebuie pastrate cel putin 2-3 saptamani pe polite sau ...

Sfaturi | Bucatarul | Joi, 11 Iunie 2009

CITESTE

Pastrare conopida, praz

              Conopida - se inveleste in frunzele ei verzi si se leaga bine. Se poate inveli si in ziare si ...

Sfaturi | Bucatarul | Joi, 11 Iunie 2009

CITESTE

Eliminare miros butoi

            Elimina mirosul neplacut al butoiului astfel:            Muraturile de iarna se fac si in butoiase de stejar a caror marime depinde ...

Sfaturi | Bucatarul | Joi, 11 Iunie 2009

CITESTE

Sfaturi conserve

              Sucul de rosii - pentru a tine iarna, nu e obligatoriu sa-i puneti conservanti! Este suficient ca din momentul ...

Sfaturi | Bucatarul | Joi, 11 Iunie 2009

CITESTE

Mai multe articole in sectiunea: Sfaturi