« Culinare »

Prune

Retete Retete culinare Muraturi Dulceata / gem de rosii

Retete pentru sarbatori

Adauga site favoritSeteaza ca Pagina de StartPrinteaza paginaImpartaseste PaginaSalveaza pagina ca si PDFTrimite prin E-Mail aceasta pagina

Acest site ( impreuna cu aproape 90 % dintre site-urile de pe internet ) foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Pentru mai multe informatii click AICI.

Retete culinare - comunitate culinara

 Retete culinare

 
[ Înapoi ]
Reteta urmatoare
Imprimare
Email
Dulceata / gem de rosii
Dulceata / gem de rosii

Autor: Dana Mihaela Dragomir, Dragasani, Valcea

Voturi:  Point1Point2Point3Point4Point5

(4Voturi)

Descriere:

Reteta culinara - dulceata / gem de rosii

Ingredientele retetei culinare:

GEMUL:

=> rosii

=> 1kg zahar

=> sare de lamaie

=> esenta de migdala, de lamaie sau de vanilie

 

DULCEATA:

=> 1kg zahar

=> 1/2 pahar de apa

=> sare de lamaie

=> pulpa de rosii

=> esenta 


Prepararea retetei culinare:

            Cu ajutorul unui cutit scurt se scot pielitele rosiilor. Rosiile fara coji se taie in doua perpendicular pe axul coditelor, astfel incat sa sectionam toate zonele cu seminte dintr-o taietura. Se curata semintele din pulpa, se scurge zeama. Mentionez ca sucul obtinut se poate utiliza in mai multe feluri: suc de tomate, suc care in amestec cu pulpa de ardei si verdeata se poate transforma in supa conservata prin sterilizare, ori poate fi completat cu zahar si zeama de lamaie si transformat intr-o bautura racoritoare delicioasa.

            Pulpa de rosii se poate folosi maruntita, pentru a obtine gemul de rosii, iar daca provine de la rosii mici se poate folosi pentru dulceata de rosii.

           GEMUL  Se taie rosiile felii, se lasa 2-3 ore cu zahar (1 kg zahar la o farfurie adanca plina varf cu pulpa maruntita). Dupa ce isi lasa zeama, se fierbe in gem in care se adauga sare de lamaie. Dupa ce s-a racit se amesteca esenta de migdale, de lamaie sau de vanilie.

          DULCEATA: Pentru fiecare farfurie de pulpa se face un sirop dnitr-un kg de zahar si 1/2 pahar de apa, la care se adauga sare de lamaie. Cand siropul este bine legat se adauga pulpa de rosii, si din acest moment nu se mai poate amesteca, pentru a nu se sfaraman rosiile. Se mai lasa la legat. Dupa ce s-a racit dulceata, se adauga esenta.

Notite:

Atat dulceata, cat si gemul au o culoare rosie frumoasa si o aroma placuta.

Mentionez ca ambele sunt foarte ieftine; le puteti obtine din rosii atunci cand acestea au pretul scazut.

Din dulceata eu folosesc fructele pentru ornat torturi aniversare, iar rosiile sunt deosebite pentru acest scop.

Pofta buna!

{loadposition articole}

 

Detail feed in/out Arata sau ascunde detaliile retetei
Timp de preparare:
over 2,5 h
Dificultate:
Normal
Portii:
peste 11 serviri
Cantitate:
neprecizat
Tara/Regiune:
Romania
Costul unei portii:
neprecizat
Ultima actualizare:
Sb 28 nov 2009 15:13:38 +0100
Vizualizata:
2467

 

Nota retetei
1 (rea) 1
Picture
2
PicturePicture
3
PicturePicturePicture
4
PicturePicturePicturePicture
5
PicturePicturePicturePicturePicture
5 (buna)

Nume Comentarii
pic
Va rog sa introduceti codul de securitate din imagine
  
    new captcha     help
 

 


Pastrare gutuie

             Se culeg toamna tarziu ( octombrie ). Dupa ce se culeg trebuie pastrate cel putin 2-3 saptamani pe polite sau ...

Sfaturi | Bucatarul | Joi, 11 Iunie 2009

CITESTE

Pastrare conopida, praz

              Conopida - se inveleste in frunzele ei verzi si se leaga bine. Se poate inveli si in ziare si ...

Sfaturi | Bucatarul | Joi, 11 Iunie 2009

CITESTE

Eliminare miros butoi

            Elimina mirosul neplacut al butoiului astfel:            Muraturile de iarna se fac si in butoiase de stejar a caror marime depinde ...

Sfaturi | Bucatarul | Joi, 11 Iunie 2009

CITESTE

Sfaturi conserve

              Sucul de rosii - pentru a tine iarna, nu e obligatoriu sa-i puneti conservanti! Este suficient ca din momentul ...

Sfaturi | Bucatarul | Joi, 11 Iunie 2009

CITESTE

Mai multe articole in sectiunea: Sfaturi

Autentificare

Vizitatori

Avem 126 vizitatori online