« Culinare »

Retete pentru sarbatori

Adauga site favoritSeteaza ca Pagina de StartPrinteaza paginaImpartaseste PaginaSalveaza pagina ca si PDFTrimite prin E-Mail aceasta pagina

Acest site ( impreuna cu aproape 90 % dintre site-urile de pe internet ) foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Pentru mai multe informatii click AICI.

Retete culinare - comunitate culinara

Istoria cafelei Imprimare Email
Scris de Irina Dordea   

  

ISTORIA CAFELEI

         O legenda spune ca in muntii Yemenului traia de mult un tanar pastor care pazea capre si care se numea Kaldi. El observa ca adeseori caprele dispareau in spatele unor stanci goale, iar cand reveneau erau deosebit de sprintene si topaiau toata noaptea. Intrigat, tanarul cioban urmarii caprele si descoperii cauza acestei energii subite si de neinteles: caprele pasteau cu multa pofta boabele rosii ale unui arbust necunoscut. Gusta chiar el aceste boabe care erau placute si racoritoare si care, bineinteles, il facura sa topaie ca si caprele sale.

        Curand, toti locuitorii acestor tinuturi erau veseli si plini de forta. Intr-o noapte, cel mai batran dintre ei visa ca Mohamed ii spuse sa puna boabele in apa, sa le fiarba si sa bea apa aceea. Astfel, s-a preparat prima cafea. Si cum aceasta bautura trebuia sa poarte un num, ei ii spusera Kawa.

        In secolul al XVI-lea, Kawa era deja cunoscuta in toata Arabia, in Turcia ea deveni bautura nationala, iar in anul 1669 un turc a introdus-o la Curtea regelui Frantei, unde a fost rebotezata cu numele de " cafea ". La putina vreme dupa aceea, numarul amatorilor de cafea a devenit mare, iar cantitatile care se beau surprinzatoare. Accidentele nu au intarziat sa apara, dispute care de altfel au loc si astazi. Cafea se bea insa din ce in ce mai multa.

        Cultura cafelei s-a extins, in toate tarile calde si umede: ea este raspandita in America de Sud ( Brazilia ), Africa ( Congo, Madagascar, Ghana, Angola, Guineea ), Ceylan, Indonezia, Vietnam.

        Faptul ca un arbore de cafea - denumit cofetier - da primele fructe abia la varsta de cinci ani si produce doua kilograme si jumatate de boabe pe an, iar aceste boabe prajite dau cam o jumatate de kilogram de cafea explica mentinerea pretului relativ ridicat al cafelei.

        Astazi, se cultiva in lume mai mult de 100 de varietati de cafea. Cele mai importante sunt insa ARABICA si ROBUSTA.

        Arabica este cea mai parfumata. Boaba este plata si lunguiata. Bine prajita, ea pastreaza o culoare maronie. Plantatiile cele mai renumite sunt in Brazilia, Columbia, Yemen, America Centrala, Arhipelagul Antile.

        Robusta are boaba mai scurta si mai rotunda. Bine prajita, ea se coloreaza intens. Gustul ei este mai acru si mai amar, iar cantitatea de cofeina pe care o contine dubla. Se cultiva in special in Africa.

        In ultimii ani, se obtine printr-un procedeu industrial dificil cafeaua solubila, nescafe-ul. Ness-ul este o esenta de cafea absolut pura, care prezinta unele avantaje incontestabile:

                    - isi mentine aroma o perioada extrem de indelungata;

                    - se prepara repede si simplu, doar prin amestec cu apa, chiar rece, in ceasca din care se serveste;

                    - este mai indicat decat cafeaua obisnuita la prepararea cremelor si a altor dulciuri cu cafea, datorita concentrarii sale si a gustului fin pe care il confera preparatelor.

          Persoanele care nu suporta cofeina se bucura de posibilitatea de a bea o cafea decofeinizata. Gustul ness-ului decofeinizat nu prezinta absolut nici o deosebire fata de gustul celui nesupus decofeinizarii. El se prepara exclusiv din sorturi superioare de cafea.

         De asemenea, se mai obtin industrial din cafea si alte varietati de produse: esenta de cafea, cafea liofilizata, cafea sub forma de comprimate solubile. 

Ultima actualizare în Sâmbătă, 28 Noiembrie 2009 14:49
 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează


Pastrare gutuie

             Se culeg toamna tarziu ( octombrie ). Dupa ce se culeg trebuie pastrate cel putin 2-3 saptamani pe polite sau ...

Sfaturi | Bucatarul | Joi, 11 Iunie 2009

CITESTE

Pastrare conopida, praz

              Conopida - se inveleste in frunzele ei verzi si se leaga bine. Se poate inveli si in ziare si ...

Sfaturi | Bucatarul | Joi, 11 Iunie 2009

CITESTE

Eliminare miros butoi

            Elimina mirosul neplacut al butoiului astfel:            Muraturile de iarna se fac si in butoiase de stejar a caror marime depinde ...

Sfaturi | Bucatarul | Joi, 11 Iunie 2009

CITESTE

Sfaturi conserve

              Sucul de rosii - pentru a tine iarna, nu e obligatoriu sa-i puneti conservanti! Este suficient ca din momentul ...

Sfaturi | Bucatarul | Joi, 11 Iunie 2009

CITESTE

Mai multe articole in sectiunea: Sfaturi

Autentificare

Vizitatori

Avem 238 vizitatori online