« Culinare »

Retete pentru sarbatori

Adauga site favoritSeteaza ca Pagina de StartPrinteaza paginaImpartaseste PaginaSalveaza pagina ca si PDFTrimite prin E-Mail aceasta pagina

Acest site ( impreuna cu aproape 90 % dintre site-urile de pe internet ) foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Pentru mai multe informatii click AICI.

Retete culinare - comunitate culinara

Gustul cafelei Imprimare Email
Scris de Irina Dordea   

  

Gustul cafelei ...

Gustul, oricat de bun al cafelei si proprietatile ei tonifiante nu justifica aprecierea de care se bucura in lume.

         Cafeaua are alte calitati, mai importante: ea este o bautura cu totul deosebita, in stare sa incalzeasca o conversatie intima sau protocolara, sa predispuna la meditatii profunde sau la visare, mai mult chiar, sa indulceasca tristetea singuratatii. Pentru aceasta este insa necesara coborarea a doi factori importanti: cel care serveste cafeaua si cel care o bea. Primului ii revine rolul de o crea o anume atmosfera, de a face din servirea ei un ritual. Celalat trebuie sa-si creeze o anumita stare de spirit in asteptarea cafelei. Cofegii adevarati isi pregatesc ei insisi atmosfera. O cafea bauta asa, oricum, nu are nici un farmec.

         Desigur, toate acestea nu se pot invata, dintr-o carte. Este vorba de un rafinament la care se ajunge in timp. Va putem insa enumera cateva " reguli ale artei ", care, aplicate cu talent, va vor aduce aprecierile oaspetilor dumneavoastra.

  • Cafeaua se serveste foarte fierbinte chiar celor care nu o beau astfel. Foarte multi cofegii au placerea de a astepta racirea ei, savurand aroma pe care o raspandeste bautura aburinda.

  • Cafeaua-filtru sau preparata obisnuit, prin infuzare, se serveste din cofetiera, neindulcita. Cofetiera se tine in apa calda inainte de a turna cafeaua in ea. Pe aceeasi tava se aduc cescutele, lingurite moca si zaharnita. Daca serviti zahar cubic, este necesar un clestisor special; pentru zahar tos, o lingurita obisnuita.

          Gazda umple cate o ceasca cu cafea, apoi intreaba musafirul caruia i-a destinat-o cat de dulce obisnuieste sa bea cafeaua si adauga o cantitate Asaza pe farfurioara o lingurita moca si isi serveste oaspetele. Acesta amesteca el insusi zaharul cu lingurita, pe care o va depune apoi pe farfurioara. Daca numarul oaspetilor este mai mare, gazda vine in dreptul fiecarui oaspete cu ceasca plina in mana dreapta ( si lingurita pe farfurioara ), iar in cealalta cu zaharnita ( in care se afla si clestisorul sau lingurita pentru zahar ). Ofera oaspetelui cfeaua, il intreaba cat zahar doreste si il serveste conform raspunsului. Se obisnuieste si ca oaspetele sa se serveasca singur din zaharnita pe care o tine gazda.

          Nu se umplu intai toate cestile, servind apoi fiecare musafir.

Cestile se umplu neaparat in fata oaspetilor.

  • Nescafe-ul se serveste la fel, adus gata preparat in cafetiera, sau se prepara in fata musafirilor. In acest din urma caz, apa fierbinte se aduce in cofetiera, iar nescafe-ul in recipientul pentru caimac. In ceasca se pune intai ness, cu o lingurita obisnuita, apoi apa, zaharul, se serveste asa cum am aratat mai sus.

  • Cafeaua turceasca se aduce direct in cesti. Numai in cazul cand aveti un ibric de arama, deosebit de interesant, il veti aduce pe tava alaturi de cesti si veti turna cafeaua in fata oaspetilor.

Atentie, sa nu se distruga caimacul.

Se pune in fiecare ceasca o lingurita de caimac. Pentru ca zatul sa se repartizeze egal in toate cestile, ele se umplu toate pana la jumatate, apoi se reia  operatia. Se umple prima si se serveste, se umple a doua s.a.m.d.

  • Serviti cafeaua in cescute mici, speciale de cafea, nu in cesti mari, asa cum a inceput sa se practice de la un timp. Este preferabil sa serviti doua cafele.

  • Nu umpleti cestile pana la refuz.

  • Nu va intrebati oaspetii daca doresc o cafea. Riscati sa va raspunda nu, pentru a nu va deranja.

  • Intrebati insa daca cineva doreste cafea decofeinizata.

  • Alaturi de cafea se servesc tigari ( nu din pachete, ci din cutii speciale ), lichior, coniac si prajituri. Unele persoane beau apa dupa cafea. Sunt necesare deci o cana de apa rece si pahare.

Ultima actualizare în Sâmbătă, 28 Noiembrie 2009 14:49
 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează


Pastrare gutuie

             Se culeg toamna tarziu ( octombrie ). Dupa ce se culeg trebuie pastrate cel putin 2-3 saptamani pe polite sau ...

Sfaturi | Bucatarul | Joi, 11 Iunie 2009

CITESTE

Pastrare conopida, praz

              Conopida - se inveleste in frunzele ei verzi si se leaga bine. Se poate inveli si in ziare si ...

Sfaturi | Bucatarul | Joi, 11 Iunie 2009

CITESTE

Eliminare miros butoi

            Elimina mirosul neplacut al butoiului astfel:            Muraturile de iarna se fac si in butoiase de stejar a caror marime depinde ...

Sfaturi | Bucatarul | Joi, 11 Iunie 2009

CITESTE

Sfaturi conserve

              Sucul de rosii - pentru a tine iarna, nu e obligatoriu sa-i puneti conservanti! Este suficient ca din momentul ...

Sfaturi | Bucatarul | Joi, 11 Iunie 2009

CITESTE

Mai multe articole in sectiunea: Sfaturi

Autentificare

Vizitatori

Avem 230 vizitatori online